7 Haziran 2020 Pazar

Saiyuuki Serileri Tanıtım

Selam çılgınssss
Animenin çevirmeye zaman bulamayan çevirmeni bendeniz birkaç gün önce dedim ki kendi kendime: 
"Bre Amy! Onca senedir içli dışlısın. Bloğuna neden bir inceleme yazısı yazmıyorsun, çılgın?!"


Velhasıl velkelam sizlere ülkemizin en underrated animelerinden birisi olan afişine bakınca yaoi sanılan ama alakası olmayan bir seri tanıtacağım.






Sezon Sıralaması:
Gensoumaden Saiyuuki / 50 Bölüm / Yapım yılı: 2000 / Myal puanı: 7,61
Saiyuki Reload / 25 Bölüm / Yapım yılı: 2003 / Myal puanı: 7,43
Saiyuuki Reload Gunlock / 26 Bölüm / Yapım yılı: 2004 / Myal puanı: 7,43
Saiyuuki Reload Blast / 12 Bölüm / Yapım yılı: 2017 / Myal puanı: 7,24

Tür:
Aksiyon, Macera, Doğaüstü, Komedi, Josei

Şirket: 
Pierrot

Kaynak: 
Manga Saiyuuki
Mangaka Minekura Kazuya (Kendisi kökenini bilmediğimiz ağır bir kanser hastalığını yenmiştir ancak ağır bir hastalık sonrası aktif çalışamadığı için eserlerini düzenli verememektedir)



Konusuna geçecek olursak şu şekilde:
İblislerin ve insanların huzur içinde yaşadığı bir dünyada birden denge bozulur ve iblisler kendilerini kaybedip insanlara saldırmaya başlar. Birileri Savaş Tanrısı Nataku tarafından yenilip mühürlenmiş 500 yıldır Hindistan'da bir kalede uyuyan Ulu İblis Gyumaoh'u uyandırmaya çalışmaktadır ve bunun için kullanılan karanlık büyünün yan etkisi iblislerin çığırından çıkmasının nedenidir.
Rahip Genjo Sanzo Tanrılar tarafından bu uyandırılma çalışmalarını durdurması için emir almıştır. Bunun için de birbirinden farklı ve güçlü 3 iblis olan Son Goku, Sha Gojyo ve Cho Hakkai ile yolculuk yapmak zorundadır. Seri bu dörtlünün Çin'den Hindistan'a süren yolculuklarını anlatır. Ancak dördünün hikayesi 500 yıl öncesine dayanmaktadır.


Seri, 7. yüzyılda Çin'den Hindistan'a seyahat etmiş Genjo Sanzo adlı rahibin gerçek hikayesinden esinlenilmiştir.

Bundan sonra tanıtıma karakterler üzerinden gideceğim ama karakterlerin kişilikleri ve geçmişinden bahsederken SPOILERA gireceğim bilginiz olsun.

Sanzo Ikkou yani Sanzo Ekibi'nden başlayalım:

Genjo Sanzo



Yaş: 25
Burç: Yay
Boy: 177 cm
Seslendirme Sanatçısı: Toshihiko Seki

Sanzo aslında bir soyad değil, unvandır. Cennetler ve cehennem yaratılırken kullanılan büyü yazıt şeklinde dört parçaya ayrılmış ve bu kutsal dört büyüye kaynak yazıtlar adı verilmiştir. Sanzo rahipleri bu dört yazıtı korumakla görevlendirilmiş, Tanrılar tarafından seçilmiş, Budizm'de en yüksek dereceye sahip kutsanmış kişilerdir. Alınlarındaki kızıl noktasal işaret seçilmiş olduklarının kanıtıdır. Genjo bir bebekken nehir kenarında kendisinden bir önceki Sanzo rahibi olan Koumyou tarafından bulunup yetiştirilmiştir. O dönem Koumyou rahibinin koruduğu iki yazıttan birisi çalınmış ve Koumyou öldürülmüştür. Yerine Tanrılar tarafından Sanzo Rahibi olarak Genjo seçilmiştir.

Saçı saçlı, mor gözlü animede belli olmasa da seyrek saçlı grubun diğer yetişkin erkeklerine göre kısa boylu genç bir adamdır. "Defetme silahı" denilen özel kurşunları olan bir tabancası vardır. Tipine ve mesleğine göre oldukça zıt bir kişiliği vardır. Kendisi Tanrılara en yakın kutsanmış kişi olsa da ayyaş, keş ve ateisttir :D Oldukça huysuz ve bencil bir kişiliği olsa da en serseri shounen baş karakterlerinden birisi olarak çoğu kişinin sevdiği bir karakterdir.
Benim de selamlığımın serserisidir keh keh keh

500 yıl önceki Genjo,
Konzen Douji isminde soylu bir Tanrı'dır. Merhamet Tanrıçasının yeğeni olarak Cennetlerdeki yönetim işlerinden sorumlu diğer Tanrılar arasında da saygıdeğer görülen birisidir. Bu zamana kadar yeteri kadar spoiler verdiğim için neden dünyaya sürülüp insan olarak reenkarne olduğuna girmeyeceğim.




Gokuu Son



Yaş: Bilinmiyor
Burç: Koç
Boy: 162 cm
Seslendirme Sanatçısı: Hoshi Soichiro


Günümüz zamanında Gokuu, Sanzo'nun bir mağarada zincirlenmiş vaziyette bulduğu bir çocuktur. İblis olduğunu bilmekteyiz. Kahverengi saçlı, bal rengi gözlü ( bu göz rengi çok güzel arkadaş) ve her shounen baş karakteri gibi aklı kıt ve oburdur. Başında dev, ağır bir taç taşır. Burada ayrıntıya girelim. Bu devirde iblisler güç seviyesine göre kara teknolojinin etkisinden etkilenir ya da etkilenmez. Goku gibi iblisler bu teknolojinin yan etkilerinden zarar görmemektedir. Oldukça güçlü iblislerdir. Ancak iblis güçlerini baskılamak için özel takılar takmaktadırlar. Bu takı ne kadar büyük ve ağırsa iblis o kadar güçlü demektir ve seride Gokuu'dan daha ağır ve büyük takı takan başka iblis yoktur. Seride bu tarz takı takan birkaç iblis daha göreceksiniz. Bunlardan birisi de Hakkai'dir, ancak Goku tacı çıktığında aklını kaybetmektedir. Shounenlerde görülen kendini kaybeden overpower olayı bu seride de mevcut :D 
Gokuu'nun nyoin-bou adında uzayıp kısalabilen değnek şeklinde bir silahı vardır. 



500 yıl önce Gokuu:
Gokuu anneden ve babadan doğan bir insan değildir. Bir efsaneye göre 500 yılda bir dünya toprağından bir canlı doğurur ve bu Gokuu'dur. Tanrılar tarafından bulunup Cennetlere getirilmiştir. Merhamet Tanrıçası onu yeğenine emanet eder ve Sanzo ve Gokuu 500 yıl önce bu şekilde tanışmışlardır. Gokuu bir insan olmadığı için dünyaya sürüldüğünde reenkarne olamadığı için ıssız bir dağın eteğindeki bir zindanda zincirlenmiş vaziyette hafızasını kaybetmiş olarak 500 yıl boyunca Sanzo'yu beklemiştir.



Sha Gojou



Yaş: 22
Burç: Akrep
Boy: 184 cm
Seslendirme Sanatçısı: Hirata Hiroaki


İngilizce dublajında Gojyo geçtiği ve ben bunu daha çok sevdiğim için böyle bahsedeceğim. Bu dünyada iblis bir baba ve insan bir anneden doğan çocuklar kızıl saçlı doğarlarmış ve Gojyo bir iblisin insan metresinden doğan bir çocuktur. Çocukluğunda kocasına olan nefretini üvey çocuğundan almaya çalışan iblis üvey annesi bir gün nefretine yenik düşüp o zamanlar küçük bir çocuk olan Gojyo'yu öldürmeye kalkar ancak bu duruma göz yumamayan üvey abisi buna engel olur. Üvey abisi annesi kardeşini öldürmesin diye kendi öz annesini öldürmüştür. İleride o yiğit adamdan bahsedeceğim.

Kadınları oldukça çok seven Gojyo uzayan zinciri olan yarım ay şeklinde bir mızrakla dövüşür. Seride Gokuu ile bol bol atışmalarını görüp eğleneceğiniz bir ikemendir.

500 yıl önce Gojyo
Taishou Kenren adı ile Cennetlerin batı ordusunun generalidir. Huylu huyundan vazgeçmeyecek şekilde orada da oldukça dikkat çeken sivri dilli bir general olarak bilinir. 500 yıl önce saçları siyah ve daha bir karizmatiktir :D 




Cho Hakkai


Yaş: 22
Burç: Başak
Boy: 181 cm
Seslendirme Sanatçısı: Ishida Akira

Gelelim animenin beyefendisine :D Cho Hakkai normalde bir insandır. Bir efsaneye göre 1000 iblis öldürmüş bir insan iblise dönüşür. Gojyo evli mutlu bir öğretmendir. Mutlu hayatı kadın düşkünü vahşi bir iblisin karısını alıkoyması ile mahvolur. Karısını kurtarmak için iblisin mesken edindiği kaleye dalan Hakkai kaledeki birçok iblisle savaşarak sonunda karısının tutulduğu zindanı bulur. Ancak iffetini kaybetmiş karısı bu utanca katlanamadığı için zindan içinde kendisini öldürür. Hakkai bu acıya dayanamaz ve o kaledeki bütün iblisleri öldürür ki bu da binden fazla iblis eder. Sonuç olarak Hakkai bir iblise dönüşür. İblis güçlerini kulağına taktığı birkaç adet küpe ile baskılamaktadır.
Oldukça dramatik bir geçmiş T-T

Hakkai savaşta aldığı yara sebebi ile bir gözü hasar görmüş olduğu için tek gözü kapalı, gözlüklü kısa kahverengi saçlı güler yüzlü bir genç adamdır. Elinde oluşturduğu bir büyü ile savaşmaktadır.



500 yıl önce Hakkai:
Gensui Tenpou adında bir Tanrıdır. Batı Ordusunun danışmanı olarak görev yapmaktadır bu da onu 500 yıl önceki Gojyo ile şimdi olduğu gibi ayrılmaz ikili yapmaktadır.



Hakuryuu




Hakuryuu dilediği zaman arazi arabasına dönüşen bir ejder iblisidir. Oldukça sevimli bir canlı olarak ekibin en büyük destekçisidir. Ekiple birlikte yolculuk etse de temelde Hakkai'nin evcil ejderi gibi bir şey. Saiyuuki'nin mangasında adı Jeep olarak geçmektedir. Serinin en aklı başında karakteri olduğunu söyleyebilirim :D 




Kou Ekibi'ne geçelim:



Kougaiji


Yaş: Bilinmiyor
Burç: Bilinmiyor
Boy: Bilinmiyor
Seslendirme Sanatçısı: Kusao Takeshi

Kougaiji 500 yıl önce uyutulan ve uyandırılmaya çalışılan Gyumaoh'un kendisi ile birlikte mühürlenen eşi Ratsetsunyo'dan oğludur. Amacı annesinin üzerindeki büyüyü kaldırmak ve onu kurtarmaktır. Gyumaoh'un uyandırılma çalışmalarında dört yazıta da ihtiyaç olduğu için Sanzo Ekibi'ndeki yazıtı alabilmek için iki ekip sık sık karşı karşıya gelseler de Kougaiji aslında kötü birisi değildir. Annesinin uyanabilmesi için yazıtı almak zorunda bırakılmıştır.

Kırmızı uzun saçları ve soğuk ve ciddi tavrı ile serinin en karizmatik fiziğine sahip karakteri olduğunu düşünüyorum. Ayrıca kıyafetleri ve aksesuarları çok tarzdır.


Yaone



Yaş: Bilinmiyor
Burç: Bilinmiyor
Boy: Bilinmiyor
Seslendirme Sanatçısı: Minaguchi Yuko

Yaone, zamanında Kougaiji tarafından kurtarılmış ve bu sebepte Kougaji'nin yanında yer alan bir iblistir. Çok naif bir kişiliği mevcut. Yaone bir eczacıdır ve genelde değişik bomba ve ilaç yaparak mücadele eder.


Dokugakuji



Yaş: Bilinmiyor
Burç: Bilinmiyor
Boy: Bilinmiyor
Seslendirme Sanatçısı: Matsumoto Dai, Kosugi Juurouta

Serinin en sağlam adamlarından birisi olduğunu düşünüyorum. Dokugakuji Gojyo'nun üvey abisidir. Daha önce de belirttiğim gibi annesinin kocasının metresine olan aşkını kabullenemeyip çektiği ıstırabı bilmiştir ve annesinin nefretine yenik düşüp ömür boyu pişmanlık duyacağı bir hareketi engellemek için istemeden de olsa öz annesini öldürmüştür. İki kardeş düşman ekiplerde olsa da Dokugaku'nun kardeşine olan sevgisi ve verdiği kararlar oldukça yiğit bir karakter olduğunu göstermektedir. Kougaiji ile nasıl tanıştıkları da anlatılmaktadır.


Lirin



Yaş: Bilinmiyor
Burç: Bilinmiyor
Boy: Bilinmiyor
Seslendirme Sanatçısı: Kawakami Tomoko

Serideki en komik karakter :D Lirin Gyumaoh'un metresi olan az sonra bahsedeceğim Gyokumen Kooshu'dan kızıdır. Kısacası Kougaiji'nin üvey kız kardeşidir. Yaşı ve aklına ters göğüs ölçüleri beni kahrediyor orası ayrı :D Seride Sanzo'nun hakkından gelen tek karakterdir ama başka türlü :D  Sanzo'ya keltoş demesi yetiyor zaten :D 

Lirin komik ve şirin kısmı dışında seride en çok üzüldüğüm karakterlerden biridir. Kendisi her ne kadar ağabeyinin yolundan gitse de serideki en kötü karakterin kızı. Aşık olduğu adamın peşinden giderken bütün çimenleri ezen annesi kendi öz yavrusunu da ezmekte maalesef :(



Kou Ekibi bitmişken sıra en çok bahsetmek istediğim karakterde

Konzeon Bosatsu



Yaş: Bilinmiyor
Burç: Bilinmiyor
Boy: Bilinmiyor
Seslendirme Sanatçısı: Watanabe Misa, Igarashi Rei

Seslendirme sanatçısının sesini çok seviyorum ve bu karaktere çok iyi gidiyor.
Meşhur Merhamet Tanrıçamız'dır kendisi. Cennetteki beş büyük tanrıdan birisidir. Serinin gözlemcisi oluyor. Aynı zamanda bu yolculuğu emreden kişidir. Yolculuk boyunca karakterleri gözeten yardımcı sağlam kadın karakter. Unvanında merhamet olduğuna bakmayın kimsenin zapt edemediği zıvanadan çıkmış Gokuu'yu tek tokatla deviren daş gibi gadındır :D 



Madem Cennete çıktık bir de Nataku'dan bahsedelim:

Nataku Taishi



Yaş: Bilinmiyor
Burç: Bilinmiyor
Boy: Bilinmiyor
Seslendirme Sanatçısı: Kouda Kaho

500 yıl öncesinde Gyumaoh ile savaşarak onu mühürleyen çocuk Savaş Tanrısıdır. Aslında yapay bir varlıktır ve kendisini oluşturan Tanrılar tarafından savaş durumlarında kukla gibi kullanılmaktadır. Hatta cinsel istismar edildiğini de görmekteyiz. 500 yıl önce Sanzo Ekibi'nin dünyaya sürgün edilmesinin ana kaynağı Nataku'dur ve bu olaydan sonra Nataku kendisini kapatıp komaya girmiştir. 500 yıldır uyuyan Nataku'yu Merhamet Tanrıçası gözetmiştir. Dördüncü sezonda uyanacak. Ve Nataku'nun 500 yıl önce Gokuu ile olan arkadaşlığı ikisi için de çok önemlidir.
Kısssoooooo T-T



Neyse gelelim tadınızı kaçırmaya :D Kötülerden bahsedelim :D

Gyokumen Koushou



Yaş: Bilinmiyor
Burç: Bilinmiyor
Boy: Bilinmiyor
Seslendirme Sanatçısı: Satou Shinobu

Aşk gözü kör ediyorsa bunun en animesel örneği bu kadındır. Gyumaoh'a aşık metresi olarak tek gayesi onu uyandırmaktır ve bunun için ne olsa yapacak kadar gözünü karartmış serinin en kötü karakteridir. Sanzo Ekibine suikastçı göndermesi yanında Kougaiji'yi de annesi ile tehdit ederek onun gücünden de faydalanmaya çalışmaktadır.


Ni Jianyi



Yaş: Bilinmiyor
Burç: Bilinmiyor
Boy: Bilinmiyor
Seslendirme Sanatçısı: Ootsuka Houchuu

Bu karakter, asla anlam veremeyeceğiniz bir adam. Gyumaoh'u uyandıracak olan kara büyü ile kombine teknoloji bu adamın icadıdır ve çalışmalar bu adam tarafından yürütülmektedir. Ancak kişiliği o kadar çarpıktır ki insanlarla oyuncak gibi oynamasını çok iyi bilir. Bu sadece Sanzo ekibi için değil Kou Ekibi için de geçerlidir. İnsanlara vesvese verip davranışlarını izleyen ve bundan zevk alan ilginç bir karakterdir.

Bu söyleyeceğim büyük spoiler olacak ama aslında bir Sanzo rahibidir ve neden kötülerle birlikte ve neden bu davranışta olduğu bilinmemektedir. Ara sezon ve OVAlarda bu duruma değineceklerdir. Neysem davşanlı manyaktan da bahsettiğimize göre gelelim seri hakkında genel yorumlarıma. Tabii çok sezonlu ve yolculuk temalı bir anime olunca bol yan karakter görüyoruz ama ana hatları ile temel kadro bu kadar.





1) Serinin sezonları dışında bir yığın ovası var ve atlanacak ovalar değil hepsi konunun devamı şeklinde. O sebeple kronolojik olarak sezonların arasındaki ovaları izlemelisiniz.

2) 1999-2017 arasında yapılmış bir seri olarak geçen 18 yıl içinde çizimler dehşet şekilde evrimleşmiştir. İlk sezon ile son sezon arasında çizim olarak dağlar kadar fark var. Ben tanıtımda beğendiğim resimleri kullandım, eski çizimler sizi şaşırtmasın.

3) Bu kadar dram, vahşet, ciddi konulardan bahsettim, aslında bu seri bir seinen olmalı ama izlerken shounen izliyorsun ama taglarında neden josei var derseniz :D Seride kan yok. Aksiyon sahneleri genelde kesilmiş bunun sebebini net bilmiyorum. Mangasında da animesi kadar olmasa da kan yok. Mangakanın kendi tercihi olarak düşünüyorum.

4) Bu seriyi olay olsun bitsin diye izlemeyin. Bu seriyi yolculuk için izleyin. Karakterlerin birbiri ile didişmesinden, flashbacklerden, birbirinin kopyası şeklinde olan bölüm başlarında bunlara saldıran iblisleri dövme şekillerinden asla ve asla bıkmayacaksınız. Zaten bölümlerin yarısı onlara saldıran iblislerle diğer yarısı Gokuu'nun "Sanzoooooo haraettaaaa" repliği ile başlıyor :D Ha bu demek değil ki seri ilerlemiyor. Tam tersi olaylar ilerliyor. Bu yolculuk bir gün bitecek mangaka sağlıklı olursa inşallah. Manganın son bölümlerinde artık Hindistan sınırları içindeler ve büyük olaylar oldu. Hadi bakalım bir gün biter de beşinci sezon gelir umarım.

5) Bu seride en çok sevdiğim şey bu dörtlünün birbiri ile olan ilişkileri ve hayata bakış tarzları. Birbirinden kişilik olarak tamamen farklı dört erkeğin iki yılı aşkın zamandır yaptıkları yolculuk ve birbirlerini sevmediklerini söyleseler de aralarındaki akıl almaz ilişki sizi çok eğlendirecek. 



Bu serinin ilk sezonu benim çevirmenliğe merak sardığımda ilk çevirdiğim anime idi. İlk düşüncem "Böyle bir seri neden rağbet görmemiş, kimse çevirmemiş?" olmuştu. Bazen benden anime önerisi isteyen kişilere önerdiğimde çizimleri eski olduğu ya da afişte dört erkek olduğundan yaoi sandıkları için burun kıvıranlar oluyor. Kendi kayıpları kesinlikle.... Bir kadının 7. yüzyıla dayanan bir hikayeden esinlenerek yarattığı bu maceralı, melankolik, asi dünya kesinlikle görülmeye değer diye düşünüyorum. Umarım sizi sıkmamışımdır. Okuyanların gözlerine sağlık :)









3 yorum:

  1. Seri güzel duruyor fakat mangakanın durumu dolayısı ile sezonlar arası yıl farkı fazla. Bunu izlemek için tamamen bitmesini beklemeliyim yoksa tüm isimleri vs unuturum T^T

    Yine çok güzel bir inceleme olmuş. Teşekkürler ^^

    YanıtlaSil
  2. Gensoumaden Saiyuuki nasıl yaoi olmaz yaa. bir yanlışlık olmasın.:D belki bromance vardır. kapakta 4 yakışıklı erkek var ve yaoi değil no no no buna beni kimse inandıramaz. :D emeklerine sağlık yazı için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaoi ye müsait olsa da değil :D böyle daha güzel ama :D okuduğun için ben teşekkür ederim :)

      Sil