11 Aralık 2019 Çarşamba

Bir Takım Romantik Webtoon Önerileri ve Tabii ki Önermediklerim :D

Merhaba çılgın animeci ve mangacılar!

Bu sohbette sizlere romantizm türünde birkaç webtoondan bahsedeceğim. Webtoon dünyası bir okyanus... Hemen her türde binlerce amatör ya da profesyonel seri görürsünüz. Ama romantizm konusunda resmen bir derya deniz olan özellikle Çin menşeili bir sürü webtoon var ve genelde hemen hepsi konuyu acayip uzatarak biz okuyucuları kahretmekte.


Anime: Fairy Tail 
Kaynak: Juvia'nın hayal dünyası :D 

Bahsetsek çok webtoondan bahsederiz. Bendeniz de size okuduklarım içinde gerçekten çok beğendiğim birkaç tanesinden bahsederek seçmenize yardımcı olmaya çalışacağım. Hadi başlayalım bakalım :



İlk bahsedeceğim webtoon Light and Shadow



Serinin durumu 103 bölümle tamamlanmış. Novel kaynaklı bir webtoon serisi. Bazı yerli girişimcilerle çevirisi de yapılmakta. Önce konusundan bahsedelim:

Köle Edna, bir kont mu dük mü ne işte onun emrinde kızlarının hizmetçisi olarak sefalet içinde yaşamaktadır. Ülkenin kralı tarafından kızlardan birisi, savaşta kahramanlık yaptığı için dük ünvanı verilen yani sonradan soylu olan Dük Eli ile evlendirilmek üzere emir alır. Ancak hali hazırda krallara layık olduğunu düşünen dükün kızı barbarlığı ile ünlü Eli'ye gelin gitmek yerine hastalık bahanesi oluşturarak yerine hizmetçisi Edna'yı gönderir. Buraya kadar klasik shoujo konusu ama aslında ne Edna bildiğimiz Edna'dır ne de Eli bildiğimiz Eli'dir. Konunun devamı spoiler olduğu için bahsetmeyeceğim.


Size şunu söyleyeceğim: 2009'da Skip Beat ile tanıştığımdan beri shoujo konusunda Skip Beat'ten daha çok sevdiğim bir şey olmamıştı. Ta ki Light and Shadow u okuyana kadar! Bendenizi bilenler bilir. Güçlü, tuttuğunu koparan, ne istediğini bilen kadınlara bayılırım. Edna kesinlikle müthiş bir heroine. Konu, karakterlerin geçmişi, ilişkilerin uzayıp lastik olmaması ve hikayenin hızı açısından müthiş işlenmiş bir seri. Bir olumsuz eleştiri yapacaksam o da yan karakter gelişimidir. Ana karakterlere çok özenildiği için yan karakterler göreceli sönük kalmakta ama o bile 10/10 vermeme engel değil :D 




Bir diğer bahsedeceğim seri Justice of A Villainous Woman



Klasik başlangıçlı bir isekai shoujo ama son beş bölümü ile beni doki doki yaptıran bir seri. Ülkemizde webtoon okuyucuları içinde okuyanını henüz görmedim ama Light and Shadow kadar sevdiğim bir seridir. Okuduğum sitede 91 bölüm raw ı +100 üzeri olan ongoing şu anki durumu. Hemen konusundan bahsedelim:

Hwayoung her şeyi ile normal bir hayat yaşamak isteyen ancak ailesi tarafından pek sevilmeyen,  kardeşi ile hep rekabete sokulmuş genç bir kadındır. Sevgilisini en yakın arkadaşına kaptırdıktan sonra Han Nehri kenarında içerken ayağı takılıp nehre düşer ve reenkarne olup büyü dolu Orta Çağ zamanı yaşayan bir dünyada ülkenin en büyük Dük ailesi olan Kalyon ailesinin 18 yaşındaki kızı olarak gözlerini açar. Bazı kaynaklarda adı Santiana bazı kaynaklarda Christiana olarak geçmekte olan esas kızımız -ben ona Chartie diyorum- ailesi tarafından sürekli şımartılmış, kötü kalpli, şımarık ve aptal olan bir kızdır ve Hwayung bu dünyadaki hayatını bu imajı değiştirerek mi yoksa bu imaja devam ederek mi koruyacak bunu anlatmaktadır. Hali hazırda kendisini çok seven zengin bir aile ile huzur içinde yaşamayı planlarken ülkenin imparatoru tarafından Regina olarak seçilmiştir. Bu ülkenin kurallarına göre imparator olması en muhtemel prense yani Taç Prensine, ileride birisi imparatoriçe olacak iki regina atanmaktadır ve bir takım görev, davranış ve sorumluluklara göre bu reginalardan birisi imparatoriçe olarak seçilecektir. Aslında Chartie'nin gözü yükseklerde değildir. Ancak işin içine girince fark eder ki ailesi ülkenin siyasi gücü en yüksek ailesidir ve imparator hanedanı bu ailenin daha da güçlenmemesi için çeşitli siyasi davranışlar geliştirmiştir. Chartie bunu fark ettiğinde ailesinin tehlikede olduğunu ve ailesinin geleceğini kurtarmak için imparatoriçe olmaktan başka bir çaresinin olmadığını fark eder. Ancak halihazırda Taç/Hükümdar Prensinin sevgilisi olan diğer Regina Irene'ye karşı kazanabilecek midir?



Okumanızı şiddetle tavsiye ederim *.* Özellikle Beşinci Prens gibi muhteşem bir yan karakterden mahrum kalmanızı istemem *.* Aynı çizerin Masked Woman serisi de fena değil ama dropladım,  konusu ilerleyince bakacağım.




Üçüncü olarak bahsedeceğim seri Sweetheart V5: Boss is Too Kind



Bahsetmek istediğim başka bir isekai shoujo ama burada olaylar tersine. Serinin adı eksi bir puan serinin afişi eksi on puan. Arkadaş içerik ile isim ve afişin alakası yok :D Bu kadar güzel bir konu kötü kapakla nasıl batırılır en iyi örneği :D Seri şu an +100 bölümle ongoing. Hemen konusuna geçelim.


Antik çağda bir krallıkta yaşayan 14 yaşındaki yetenekli ve dahi bir prenses, kraliyet ailesine yapılan saldırı sırasında amcasının ona bir şey içirip öldürmesi ile 21. yy Çin'inde 19 yaşında Jing Yiren isimli bir kadın olarak reenkarne olur. Jing Yiren zengin bir adamın metresinin kızıdır ve varoş bir köyden ailenin çıkarları için şehire getirilmiş, ülkenin en ileri gelen şirketlerin sahibi Lu ailesinin oğlu ile evlendirilmiş sonradan görme bir kızdır. Ailesi onu kullanmaktadır. Ailelerin çıkarları uğruna evlendirildiği kocasını bir türlü ayartamamıştır ve kocası ondan kurtulmak istemektedir. Eski varoş yaşamına geri sönmek istemediği için Yiren intihar eder ve hastanede yaşama geri döndüğünde artık eski Yiren değildir. Doktorlar tarafından artık aklını yitirmiş bir geri zekalı olduğu söylenen, içine 14 yaşında kendisini prenses sanan bir kız çocuğu kaçmış olan bu kadınla Lu Ming ne yapacaktır?



Çizimleri diğer webtoonlardan biraz daha farklı. Senaryoda arada gereksiz uzamalar ve anlamsız entrikalar da var. Ancak konu sizi hemen içine çekiyor ve çok hızlı bir şekilde okuyorsunuz. 6 aydır güncel olduğum ve sıkılmadığım bir seri düşünün yani :D Türkçeye çevrileceğini çok sanmıyorum ama okumanızı öneririm.




Şimdi size başka hangi webtoondan bahsedeyim, bir düşünelim: My ID is Gangnam Beauty



79 bölümle bitmiş bir seri. Aynı zamanda aynı isimde live actionı da mevcut.Konusu şöyle:  Kang Mirae ortaokulda çirkin ve şişman, lisede çirkin bulunduğu için hoşlandığı erkeklerce sürekli reddedilmiş bir üniversite öğrencisidir. Üniversiteye başlayacağı zaman parasını biriktirip estetik merkezlerinin bol bulunduğu Gangdam'da bir estetik merkezinde bıçak altına yatar ve ortaya Gangdam Beauty lakabını alacağı yeni Mirae çıkar. Mirae'nin üniversitedeki aşk ve arkadaşlık ilişkileri yeni yüzünden etkilenecek midir? 



Bu seriyi romantizminden çok işlediği konu açısından seviyorum. Seri, günümüz gençlerinin fiziksel özelliklere, toplumun kadın ve erkeğe giydirdiği cinsiyet kimliğine çok başarılı bir şekilde değinmektedir ve eleştirmektedir. Neye göre kime göre güzel? Kime göre neye göre kadınsı ya da erkeksi? Güzelliğin sınırlarını ne belirler? Doğal güzellik ya da yapay güzellik neye göre kime göre kabul edilebilir? Romantizm konusunda olayların uzatmadan hızlı geliştiği sizi sıkmayan aynı günde bitireceğiniz bir seri. Erkek karakterini de ayrıca severim. Lafı ağzında gevelemeyen taktik maktik yok bam bam bam kafasında bir o kadar da özeleştirisini yapıp davranışlarını düzeltebilen bir karakter. Tavsiye ederim.




Bir diğer bahsedeceğim webtoon Love Deficiency



Bu dünyada bir hastalık mevcut. Kalbi duygusal ya da ailesel sebeplerden kırılmış insanlar görünmezlik hastalığına yakanıp altı ay sonra yok oluyorlar. Yo Ha Han erkek arkadaşı tarafından aldatılmış bir kadındır ve kırık kalbi sebebi ile görünmezlik hastalığına yakalanmıştır. Bu dünyada bu hastalığa AIDS gibi yaklaşılmaktadır. Erkek arkadaşının ona dönmesi için her şeyi yapar ama nafiledir. Yine kendisi gibi kalbi kırık olan Lee Hak ile yolları kesişir. İkili hastalıklarının üzerinden gelecek midir? İtiraf ediyorum, bu serinin konusu saçma. Zaten saçma bir konuyu işleyişi zenginleştirerek nasıl sevdirebilirsiniz webtoonlarının en iyi örneklerinden :D 41 bölümle tamamlanmış pat diye okuyabileceğiniz bir romantik komedi türüdür, öneririm.





Son olarak dün gece keşfettiğim bir webtoondan bahsedeceğim: Not Marriage Material ya da Getting Married is Not Easy adı ile bulabilirsiniz. Şimdiye kadar okuduğum en komik romantik webtoon diyebilirim: Kadın karakter tam bir manyak :D 



Burada Çince isimlere hiç girmeyeceğin sanırım uydurma isimler benim okuduğum çevirisinde epey saçmaydı. Neyse: Maskulen, kaba ve görgüsüz bir o kadar da güçlü ve özgür kadın karakter ile nazik, kibar, narin, bakımlı ve bir o kadar güzel erkek karakterin hikayesini anlatmakta bu seri :D Kadın karakter klasik başlangıç sevgilisi onu aldatırken suç üstü yakalar ancak bu kez aldattığı kadının sevgilisi de basmıştır onları. Bu iki kader yoldaşının tek gecelik daha doğrusu tek taraflı ilişkisi sonrası gelişen olaylar zincirinde bakalım birbirlerini nasıl etkileyecekler :D Şiddetle tavsiye ederim. Komedisi çok sağlam bir seri :D 




Romantik webtoonlara genel anlamda bir eleştiri yapacak olursam aklıma gelen ilk genel özellik ana kadın karakteri fakir, çirkin ya da ailesi tarafından hor görülen, sürekli haksızlığa uğrayan zavallı insanlar olarak tasarlamaları. Ve genelde kurtarıcıları serinin jönü olur. Ya da en çok eziyeti onlar yapar ama sonra kadın karakterin hayatını öğrenince onların kurtarıcıları olurlar. Arkadaş, bu uzak doğuda kadınlar ne yaşıyor da yaşları 15-30 arası değişen romantizm webtoon çizerleri bunları tasarlıyor, anlamıyorum.Bu konuda vereceğim aklıma ilk gelen örnek: Arranged Marriage With My Beloved Wife



Tavsiye etmiyorum. Tek okuma sebebim ana erkek karakterin bedensel engelli oluşu. Ancak seride zaten zihin engelli olmayan tek karakter de o zaten :D Neyse, vaktinizi harcamayın :D Konuyu merak ederseniz webtoonun adına bir link eleştirdim. Oradan bakabilirsiniz. Önereceğim webtoonlar için tanıtım yazısı ekleyeceğim için sohbetin destana dönüşmemesi için önermediğim webtoonlara sadece link ekleyeceğim.

Bir diğer mesele konunun anlamsız şekilde uzaması ve 10. bölümden 50. bölüme geldiğinde "Hhaydaaaaa! Nereye geldik lan biz? Aynı webtoonda olduğumuza emin miyiz?" dedirten webtoonlar. Ya arkadaş! Tadında bitirin şunu! Hala çizmek istiyorsan yeni sezon yap ya da ne bileyim yeni bir webtoon çiz. Neden arapsaçına döndürüyorsun? Bu konunun en iyi prototipi: Chunging Yatou Huolala



Kendisi bilmem kaç yüzüncü bölümde hala ongoingdir: Klasik başlangıç: Narsist, egoist CEO ile fakir şirket çalışanı (bu kez asansör görevlisi)... En son bıraktığımda kız hukuk fakültesi öğrencisi idi :D Nasıl oraya geldi ben de anlamadım :D Tavsiye etmem, vaktinizi boşa harcamayın :D 


Bir de son iki yıldır uçuşa geçen bir akım var ki isekai akımından etkilenmiş romantik webtoonlar :D İşte normal vatandaş, tır çarptı öteki dünyada kahraman olarak reenkarne olmadı da prenses olarak reenkarne oldu furyası :D Kısacası isekai shoujo diyorum :D Şöyle bir bakınca gözüme öteki dünyaya gitmiş ya da öteki dünyadan günümüz dünyasına gelmiş 10'dan fazla saydım :D Hemen hepsinin en büyük ortak noktası kızların babaları taş gibi arkadaş :D Hepsine göz atmadım ama içlerinde okumanızı önereceklerim de var önermediklerim de. Hem bu akımın prototipi olan hem de okumanızı çok da önermediğim They Say I was Born to Be A King's Daughter.



Konu kesinlikle idare eder. Ancak kızın reenkarne olduğu dünya kafadan kontak. Feminist tarafımı depreştiren hatta narist feminist tarafımı uyandıran bir dünya :D Ve her zamanki gibi konuyu çok uzatıyorlar şahsi fikrimce. Bana romantizm ya da komedi açısından pek bir şey katmadı bıraktığım yere kadar ama çok beğenen arkadaşlar gördüm. Tercih sizin göz atabilirsiniz ama ben önermiyorum.


İsekai shoujoların kesinlikle en sevimli çizimlere sahip olanlarından birisi: Who Made Me a Princess?

Gözlere gel <3


O baba nasıl yakışıklı bir şeydir öyle *.* Bu webtoonun yüz çizimleri müthiş derecede başarılı. Konusu da idare eder bu seri önermediğim bir seri değil ancak bence tamamlandıktan sonra okunmalı. Biraz yavaş ilerliyor ve gelecek haftayı beklemek sıkabiliyor. Bu tarz bir de Doctor Elise var. Okuyanlar genelde beğeniyor ama ben Doktor Elise'e baktığımda o zaman okuduğum çok isekai prenses vardı ve beni sıkmıştı. Tekrar şans verebileceğim bir seri en azından kadın karaktere mal gibi davranmıyorlar. Gerçi onda da çok şımartıyorlar :D Bir tane daha beğenip ohoo konu çok başlarda bu uzar da uzar droplayıp bitince devam edeyim dediğim webtoon var o da Age Matters :)





Bahsetmediğim hali hazırda bir yığın webtoon da mevcut. Çoğu ongoing ya da henüz başlarda gidişatı iyi mi kötü mü belli değil, bakacağız bakalım :D Kimini yerip kimini övdükten sonra bu yazıyı da burada bitireyim :D Umarım sizlere faydalı bir sohbet olmuştur. Görüşmek üzere :)






21 yorum:

  1. 2 gün önce ilk Webtoon umu okudum blog yazına tesadüfen rastladım. Justice Of Villainous Woman ı bitirdim az önce 99bölüm ama devamı var mı nerden okuyorsunuz siz? Please help! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mangago dan okuyorum ben

      Sil
    2. Bak sana bir sürü site yazacağım mutlaka bi bak xlnzlxnslxjslmxdl
      -Hayalistic
      -mangatr
      -serein scans
      -pied piper fansub
      -türkçe manga
      -manga gecesi
      -türkçe manga
      -araz novel
      Daha çok kaynak var ama yaz yaz bitmez şimdilik bunlarladan okuyabilirsin iyi okumalaar

      Sil
    3. Hangi sitede bitmiş Justice Of Villainous Woman bulamıyorum

      Sil
    4. Justice devam eden bir seri

      Sil
    5. Trwebtoon sitesinde bulabilirsin

      Sil
  2. bence Beware of the Villainess!de kesinlikle okunmalı şöyle diyim sırf ana karakter için bile okunur.. zaten şuan 32. mi ne bölümde 30. bölüm kadarda çevirisi var okuduğum en iyi webtoon olabiler <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. not alıyorum teşekkür ederim :)

      Sil
    2. Katılıyorumm Melissa gibi bir karakter roman dünyasında tek dnfdndfdfdfd

      Sil
    3. Final oldu şu an özel bölümleri geliyor

      Sil
  3. ders çalışmaya özendiren anime arıyorum biliyorsanız lütfen söyleyin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gin no Saji
      Hataraki Man

      İnsanı gaza getiren azim veren animeler bence

      Sil
  4. Ya ben white blood okudum çok güzeldi bana böyle vampirli kurt adamlı güzel weebtoon önerir misinizzzz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Midnight Secretary haricinde o tarz romantik bir webtoon ya da manga okumadım maalesef :(

      Sil
  5. Shoujo seven biri değilim ama romantik dram fanıyım dram olan arada güldüren şeyler önerebilirmisiniz

    YanıtlaSil
  6. Shoujo seven biri değilim ama romantik dram fanıyım dram olan arada güldüren şeyler önerebilirmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dram romantizm pek benim tarzım değil açıkçası bu konuda Kimi no Iru Machi, Bokura ga ita dışında aklıma gelen bir şeyler yok. Webtoon hiç yok. Anime olarak dramından etkilendiğim tek romantizm Hotarubi Mori e idi

      Sil
  7. O kadar fazka okudum ki yeni seri bulamiyorum bana soyle romantik iseaki onerebilecek var mi? 😅😅😅😅😅😅😅🤓🤓🤓

    YanıtlaSil
  8. Shadow queen e benzeyen bir seri onerin bana lütfen 😊😊😊

    YanıtlaSil